Tevékenységeink GIF mozgóképben való rögzítése az Ubuntu Linux rendszeren

Korábbi leírásomban bemutattam egy lehetőséget, amellyel a rendszerünkről és a futó alkalmazásokról pillanatfelvételt készíthetünk képek formájában. Vannak esetek, amikor hosszas munkafolyamatot szeretnénk rögzíteni mozgókép formátumban - például egy fénykép körülvágásának lépéseit - és ezt útmutatóul továbbadni ismerőseinknek.

1.) Telepítés

Synaptic csomagkezelővel adjuk hozzá rendszerünkhöz a byzanz nevű csomagot, vagy pedig Terminál-ban:

sudo apt-get install byzanz

2.) Használat

Sikeres telepítést követően a felső panelre kattintva jobb egérgombbal válasszuk a Hozzáadás panelhez... lehetőséget és a listából pedig a Desktop Recorder nevű alkalmazást.

A panelen megjelenik a kattintási területen két kis egymás melletti gomb.

Amennyiben nem a teljes munkaasztalt, hanem csak egy részét szeretnénk rögzíteni, a jobboldali gombra kattintva válasszuk a Record Area vagy Record Window nevű lehetőséget. Ha szeretnénk, hogy az egérkurzor ne látszódjon a felvételen, a Record Mouse Cursor nevű sor ne legyen bepipálva.

Amennyiben pedig a teljes munkaasztal tartalmát szeretnénk rögzíteni, kattintsunk a bal oldali gombra, vagy pedig a jobb oldali gombot lenyomva válasszuk a Record Desktop nevű lehetőséget.

A felvétel befejezéséhez kattintsunk a panelen található baloldali gombra ismét, adjuk meg az állomány nevét és mentésének helyét.

Az eredmény egy GIF formátumú mozgókép, amelyet például a Google Chrome böngészővel megnyitva végignézhetünk.

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.